USA by mali zrušiť niektoré daňové výhody pre ľudí s vysokými príjmami

26.06.2012 Celý región

Washington 26. júna (TASR) - Spojené štáty by mali zrušiť niektoré daňové výhody pre ľudí s vysokými príjmami, aby posilnili svoju ekonomiku. USA to odporúča Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Pripomína tiež, že zatiaľ čo dane pre strednú triedu sa držia na konštantnej úrovni, v prípade bohatých Američanov vďaka rôznym odpisom a úľavám prudko klesli, zvlášť čo sa týka 1 % najbohatších ľudí.

Organizácia so sídlom v Paríži radí tiež vláde vo Washingtone, aby eliminovala daňové úľavy pre firmy, ktoré si berú úvery na investície.

OECD vo svojej najnovšej správe odhaduje, že výkon americkej ekonomiky v tomto roku stúpne o 2,4 % a v roku 2013 sa tempo jej rastu zrýchli na 2,6 %.

Predpovedá tiež, že miera nezamestnanosti sa tento rok veľmi nezmení a dosiahne 8 % a až v budúcom roku klesne na 7,6 %. Prvýkrát od Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia sa nezamestnanosť v USA viac ako dva roky pohybuje okolo úrovne 8 %.

OECD tiež upozorňuje Washington, aby opatrne pristupoval k škrtom vo výdavkoch v rozpočte na budúci rok, pretože ich príliš rázne zníženie by mohlo mať negatívny vplyv na krehké zotavovanie ekonomiky.

Informovali o tom agentúry AP a DPA.
 

Vyberte región